Meteen naar de inhoud

Over de geschiedenis van De Markt Gouda

Gouda is een stad die bekend staat om zijn kaas, stroopwafels en mooie grachten. Maar naast deze typisch Nederlandse kenmerken heeft de stad ook een rijke geschiedenis als het gaat om markten. In deze blog gaan we terug in de tijd en ontdekken we de geschiedenis van de markt in Gouda.

De geschiedenis van de markt in Gouda gaat terug tot de middeleeuwen. De stad kreeg in de 13e eeuw stadsrechten en al snel ontstond er een levendige handel. In die tijd werden er al markten gehouden in de stad, maar deze waren nog niet georganiseerd zoals we dat nu kennen. Het waren vooral losse handelaren die hun waar aanboden op straat.
In de 14e eeuw kreeg Gouda toestemming van graaf Willem IV om een wekelijkse markt te houden. Deze vond plaats op donderdag en was bedoeld voor de verkoop van linnen en wol. Al snel groeide deze markt uit tot een belangrijk evenement voor de stad. Er kwamen steeds meer handelaren naar de markt en er werden ook andere producten aangeboden, zoals graan, vlees en vis.

In de 16e eeuw werd de Goudse markt nog belangrijker. In die tijd werd er namelijk ook kaas verhandeld op de markt. Gouda was destijds al bekend om zijn kaas en het duurde dan ook niet lang voordat deze ook op de markt verkocht werd. Het was de perfecte locatie om de kaas aan te bieden, omdat er veel mensen op afkwamen. Het duurde dan ook niet lang voordat de Goudse kaasmarkt wereldberoemd was.
Tegenwoordig bestaat de markt in Gouda uit verschillende marktdagen en -locaties.
De markt van Gouda heeft door de eeuwen heen veel veranderingen doorgemaakt. Van een kleine, lokale markt in de middeleeuwen tot een belangrijk handelsevenement in de 16e eeuw en een moderne, georganiseerde markt in de huidige tijd. Maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: de levendige sfeer en het gevoel van gemeenschap dat de markt met zich meebrengt. Een bezoek aan de markt van Gouda is dan ook zeker de moeite waard!